01 oktober 2008

Färska kommentarer

Att lägga upp de senaste kommentarerna till bloggen i en sidospalt sägs öka antalet kommentarer. Det kanske må vara så, men jag tycker ändå att det är trevligt att framhålla de som nu kommenterar bloggen. Det finns två metoder:

Feed-metoden
Man använder den gadget som är till för att visa inlägg från de bloggar man följer och följer helt enkelt sin egen blogg:

 • Gå till Layoutsidan
 • Gör 'Lägg till gadget'
 • Scrolla ner i listan över gadgets och välj '-inmatning'
 • I rutan för Feed-URL skriver du din egen blogg: http://DinBloggsNamn.blogspot.com/feeds/comments/default Byt ut det rödmarkerade namnet till det du har
 • Nu kommer du till rutan 'Konfigurera feed'. Skriv valfri titel, markera hur många kommentarer (högst fem) du vill visa och om du vill ha med datum och/eller utdrag.
Sen är det bara att spara sin gadget och dra den dit man vill ha den. Enkelt och effektivt, men inte särskilt snyggt.

Java-metoden
Det finns massor av Java-script som gör jobbet, men jag har inte hittat något som gör gör det så att säga lokalt. Alla som jag har sett, anlitar en tjänst eller en URL. Jag tycker egentligen inte om det här med att anlita externa hjälpmedel i bloggen, man har ju inte full koll då. Går något fel Där Borta så är man ju hjälplös.

Detta om detta. Jag valde till slut det här scriptet, från Blogger Buster.
 • Se till att vara inloggad på Blogger. Det blir lättast då
 • Gå till rutan Customize
 • Välj titel
 • Notera att en god bit av bloggadressen är förskriven. Ange inte 'http://' i rutan, bara själva blognamnet:
  DinnBloggsNamn.blogspot.com Inget avslutande snedstreck heller. Då funkar det inte.
 • Välj hur många kommentarer som ska synas (upp till 100!), om datum och/eller om inlägget som kommenteras ska synas. I så fall blir inlägget klickbart.
 • Tryck på 'Apply', så genereras scriptet.
 • Tryck sedan på 'Add widget to my blog'
 • Du hamnar i dialogen 'Lägg till sidelement' där du väljer titel och ev bland flera bloggar.
 • Spara och placera den rätt
I spalten till höger står Java-metoden överst inte utan anledning. Den är snyggare och mer användbar (klickbara länkar!) samt mer lättläst än feed-metoden. (De citerade kommentarerna gäller för övrigt min ordinarie blogg, kan jag berätta)

7 kommentarer:

 1. Hej,

  Vilket bra tips! Jag har länge förbryllats över att Blogger inte har denna funktion bland alla sina tillval.
  Men, jag går tyvärr genast bet. Jag kommer inte längre än till punkten "gå till rutan Customize", och förstår inte riktigt var jag då ska välja titel"? Jag har letat lite överallt, men lyckas inte. Snälla, hjälp!
  Och förresten, grattis till det förnämliga Steve Jobs-spårandet hos Lotten!

  SvaraRadera
 2. Fråga ett: Följde du länken i svansen på kommentarerna eller den i inlägget, som anvisningarna hänvisar till (Det funkar i min IE7)

  Svar ett: Tack. Jag är själv lite stolt över det jag kom på/grävde fram

  SvaraRadera
 3. En sak till, Gunilla. Jag har ett 'lås' på kommentarer till inläggen i mina bloggar. Kommentarer till inlägg äldre än fem dagar föreläggs mig per mail före publicering eller avslag.

  Ett bra sätt att slippa egendomliga spam. (Detta görs från Kontrollpanelen/Inställningar/Kommentarer om man loggar in via med 'Blogger på prov' http://draft.blogger.com/home

  SvaraRadera
 4. Aha, först nu fattade jag att jag skulle klicka på länken till Blogger Buster. Då fungerade allt lätt som en plätt! Jag var inne och letade bland "customize" och så vidare i mina egna inställningar. Tack!

  SvaraRadera
 5. Förresten, jag får inte så himla många egendomliga spam, faktiskt, så jag har inte sett mig tvungen att låsa mina kommentarer. Än!

  SvaraRadera
 6. Kul att det löste sig! Annars sitter folk och sprider infekterade änkar på årsgamla inlägg på mina bloggar. Och detta på kinesiska!

  SvaraRadera
 7. Ja, se min blogg så får du se!

  SvaraRadera

Det här fältet redigerar man i Inställningar/Kommentarer
Ett bra ställe att informera t.ex om att man infört mailfiltrering på kommentarerna