01 oktober 2007

Om att hantera kommentarer

En blogg är inte en blogg utan kommentarerna, tycker många. Det ligger mycket i det. Kommentarerna är ju en invit till dialog från läsarna, och en komplimang för bloggaren. Här har vi nån som bryr sig om det man skrev, ska man tänka när man får en kommentar. Det spelar ingen roll om man får medhåll eller mothugg.

Därför några råd till en bloggare från en annan bloggare och tidvis själv kommentator:

Svara!
Självklart ska du svara på varenda kommentar. Besökaren ska känna sig uppmärksammad och låter man en kommentar hänga obesvarad, så har ju det motsatt effekt.

...civiliserat
För egen del har jag slutat att läsa två bloggar efter ett surt respektive ett rent oförsämt och hånfullt svar på mina tämligen oskyldiga kommentarer. En tredje, som iofs har många kommentarer, hänger på gärsgårn eftersom vederbörande så gott som uteslutande svarar på sina kompisars kommentarer. Det är inte särskilt tacksamt att kommentera i en sån miljö.

Radera mera!
Jäpp. Det finns folk som lägger kommentarer i det enda syftet att få egna besökare. Den mest bisarra varianten jag har sett, och drabbats av, är att någon sitter och manuellt går förbi Word Verification och lägger en kommentar på Mandarin (tror jag). Varannan månad eller så dyker det upp en samling länkar till en kinesisk-språkig server i Tjeckien(!) i kommentarerna till en postning jag gjorde i mars 2007. Jag har inte vågat botanisera där av intrångsskäl, men den verkar vara en s.k Banner Farm med ett otal länkar till kinesiska sajter. Ta bort sånt direkt. Det är en ren nedsmutsning av din blogg.

Vanligare är det med folk som skriver något trevligt men intetsägande i det egentliga syftet att flagga den egna sajten. Detta är mycket vanligt bland modebloggare. Här kan det vara lite knepigare, men i modebloggsvärlden verkar detta vara comme il faut. Är du osäker på om du ska radera en sån kommentar eller inte så tycker jag att du låter den stå, men ignorera den.

Flagranta kommentarspammare finns det också. De skriver kommentarer av typen 'läs min blogg. Den är bäst'. Utan att ägna en stavlese åt innehållet i postningen. Googlar man i skrivande stund på den här killens för- och efternamn hopskrivna till ett ord, till exempel, så hittar man mängder av kommentarer som han har lagt på andra bloggar. Ingen av dem har någon som helst relevans till posten ifråga. Konstigt att bloggaren låter dem stå kvar. Sånt ska givetvis bort.

Länkbyten
Får du en kommentar i stil med 'trevlig blogg. Jag kan länka från mig till dig om du länkar till mig från dig', så har du stött på någon som inte har lämnat 1900-talet. Du avgör själv vilka länkar du lägger upp. Man behöver faktiskt inte fråga.

Spamrobotar
Det finns programsnuttar som sveper nätet efter bloggar och sajter med kommentarmöjlighet. På varje fyndplats 'injicerar' de en text med reklam för något. Till en början var det mest för andra sajter, men numera verkar det vara helt vanlig spam, med allt från obskyra aktietips till Viagra och Rolexkopior.

De farligaste är de som innehåller två rader om att nån vill träffa dig eller att du har fått ett elektroniskt vykort, och en länk. Klicka på den och du får hem illasinnad mjukvara.

Motmedel
Vad kan då göra för att slippa skräp? Det första är givetvis att slå på det som svenska Blogger kallar för ordgranskning. Alla andra säger nog Word Verification ett tag till. Det gör man i bloggens 'Kommentarer'-meny som återfinns under Inställningar. Markera ja-alternativet på frågan om 'Vill du visa ordkontrollen...' Då tvingas de som kommenterar att kvittera bokstäverna på en liten skylt för att visa att det är en människa och inte en spam-robot som skriver.

Kommentarer i mailen
En annan möjlighet är att man granskar och godkänner varje kommentar innan den publiceras. Detta är värdfullt om bloggen är av en känslig natur med mycket personinformation, till exempel. Eller bara kontroversiell i något avseende. Då är det lätt att dra på sig oönskade kommenterer. Markera 'Aktivera kommentarsgranskning' så får du ett mail för varje kommentar med möjlighet att godkänna eller avslå. Tänk bara på att folk ledsnar om det tar för lång tid att få igenom en kommentar.

Den sista rutan är nog den bästa: "Adress för meddelande om kommentar". Då får man ett mail till adressen i fråga varje gång det läggs en kommentar. Detta gör att man inte missar en enda kommentar, hur obskyrt den än läggs.

När det spårar ur
Det är lätt hänt att en postning drar på sig rabiata enfrågemänniskor av olika slag. Folk som är för respektive emot det man skrev drabbar samman i spaltkilometerlånga inläggskedjor.

Lås tråden!
Man behöver inte låsa hela bloggen för kommentarer om man vill få stopp på en sådan utveckling. Lägg en slutkommentar med innhåll att tråden nu är låst p.g.a missbruk eller nåt. Ta sen upp postningen i Bloggers redigering, markera 'Alternativ för inlägg' nere till vänster och sen 'tillåt inte' under Läsarkommentarer. Gör sen förstås 'Publicera inlägg'. Nu är just den postningen låst för vidare kommentarer, men det går ändå att kommentera allt annat på bloggen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Det här fältet redigerar man i Inställningar/Kommentarer
Ett bra ställe att informera t.ex om att man infört mailfiltrering på kommentarerna